Over ons

Torenoogst is een samentuin. We kweken op ecologische wijze groenten, bloemen en bijen op het dak van een leegstaande parkeertoren in het centrum van Oostende. Enthousiaste buren en sympathisanten sloegen de handen in elkaar om dit initiatief op te starten.

Torenoogst is een groene, duurzame, warme en dynamische plek in het midden van de stad.

Wat willen we doen?

Met Torenoogst willen we eerst en vooral mensen samenbrengen. Daarom gaan we voor een samentuin, en niet voor een klassieke volkstuin. Buurtbewoners en vrijwilligers gaan samen aan slag om zelf hun groenten en fruit te kweken. Het creëren van een ontmoetingsplaats voor verschillende generaties en culturen staat voorop. We willen van Torenoogst een gezellige plek maken, waar de buurt samenkomt, buurtbewoners elkaar op een ongedwongen manier leren kennen en samen genieten van de oogst.

De educatieve werking richten we op een divers publiek. We zoeken in het bijzonder een samenwerking met lokale scholen en jeugdverenigingen. De ervaring leert dat kinderen die zelf groenten kweken, die plots wél graag lusten. En jong geleerd blijft oud gedaan, waarmee ook die levenscirkel rond is.

Daarnaast winnen ook ecologie, gezonde voeding en korte keten aan belang. Met deze tuin willen we niet alleen bijdragen aan korte keten voedsel en bloemen, maar ook sensibiliseren rond het belang van ecologisch tuinieren, duurzame consumptie, gezonde voeding en duurzaam natuurbehoud in de stad.

Omschrijving

In de Molenstraat in Oostende staat een leegstaand ziekenhuis. Daar hoort een grote parkeertoren bij met acht verdiepingen. Die parkeertoren is al een hele tijd ongebruikt. De volledige site van het ziekenhuis wordt opnieuw ontwikkeld, maar in tussentijd is die parkeertoren vrij. Met dit project willen we een grote samentuin opstarten op de bovenste laag van deze toren. Na de ontwikkeling van site kan het zijn dat we verder kunnen blijven tuinieren op het dak (indien niet alle parkeerplaatsen gebruikt worden) of kunnen we eventueel een permanente plaats krijgen voor onze samentuin op nieuw ontwikkelde site.

Onze daktuin zien we niet als een klassieke volkstuin, maar als een samentuin. De focus ligt op twee aspecten: ecologisch en samen. Samen staat voor samen tuinieren maar ook voor diversiteit: iedereen is welkom in de samentuin. Het perceel wordt niet ingedeeld per tuinier, maar een groep tuiniers beslist en overlegt over de indeling en het beheer van het hele perceel.

Waarom een samentuin? We staan voor heel wat maatschappelijke uitdagingen. Onze samenleving wordt jaar na jaar meer divers. Nieuwe Oostendenaars brengen nieuwe culturen en gewoontes met zich mee Tuinieren is een universele taal, over culturele grenzen heen. In een samentuin leren buren elkaar op een ongedwongen manier kennen en samenwerken. Enkele vzw’s actief in de sociale sector (Duinhelm vzw en Samen Divers, respectievelijk actief met mensen met een beperking en met mensen met een migratie-achtergrond) zijn partner in het project. Op die manier willen we de sociale cohesie versterken. We willen het een gezellige plek maken, waar iedereen zich thuis voelt. Ook willen we enkele van de kweekbakken op rolstoelhoogte maken, zodat ook mensen met een fysische beperking en kinderen bij ons aan de slag kunnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.